Pienennä ruokahävikkiä

Tiesitkö, että keskiverto suomalainen heittää ruokaa ja juomaa roskiin keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa? Tässä tuhlaantuu paljon sekä rahaa että maapallon resursseja. Mutta voit pienentää ruokahävikkiäsi muutamalla yksinkertaisella jutulla!

 

Suunnittele​

Pohja ruokahävikin pienentämiselle luodaan jo ennen kuin ruoka edes saapuu kotiin. Kun jääkaappi on järjestyksessä, on helppo saada yleiskuva siitä, mitä kotoa löytyy. SmartStore™ Compact Clear auttaa sinua siinä.

Suunnittele ostoksesi ja tarkista mitä kaapeista ja laatikoista löytyy ennen kauppaan suuntaamista. Tee ruokaostokset suunnitelmallisesti äläkä osta enempää kuin mitä ehdit syödä ennen ruoan pilaantumista.

Säilytä​

Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta oikein varastoituna ruoka säilyy pidempään. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä alhaisempi säilytyslämpötila, sitä kauemmin ruoka säilyy. Tarkista pakkausselosteesta säilytysohjeet.

Suurinta osaa ruokatarvikkeista kannattaa säilyttää jääkaapissa. Laita ruokatavarat takaisin kaappiin nopeasti. Älä jätä voita tai leikkeleitä seisomaan pöytään viikonloppujen pitkillä aamiaisilla.

Parasta ennen -päiväystä lähestyvän ruoan voi helposti pakastaa, jolloin se säilyy pidempään.

Valmista​

Yksi tärkeimmistä vinkeistä ruokahävikin pienentämiseksi on hyvinkin yksinkertainen – kiinnitä huomiota sopivaan annoskokoon jo ruokaa valmistaessasi. Syö aterialta ylijäänyt ruoka pois ennen sen pilaantumista. Suurin osa poisheitettävästä ruoasta on juuri ruoantähteitä. Ajattele tähteitä bonuksena!

Tämän päivän illallisen tähteistä voi tulla huomisen lounas, ylijääneet juustonkannikat ja kasvikset voi käyttää pizzan täytteenä ja tummuneista banaaneista syntyy herkullinen banaanileipä.

Lisää vinkkejä ja tietoa löytyy Luonnonvarakeskuksesta.