Pienennä ruokahävikkiä

Tiesitkö, että keskiverto suomalainen heittää ruokaa ja juomaa roskiin keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa? Tässä tuhlaantuu paljon sekä rahaa että maapallon resursseja. Mutta voit pienentää ruokahävikkiäsi muutamalla yksinkertaisella jutulla!

 

Suunnittele​

Perusta ruokahävikin pienentämiselle luodaan jo ennen kuin ruoka saapuu kotiin. Kun jääkaappi on järjestyksessä, on helppo saada yleiskuva siitä, mitä kotona on. SmartStore™ Compact Clear auttaa sinua siinä.


Suunnittele ostoksesi ja tarkista mitä kaapeista ja laatikoista löytyy ennen kauppaan suuntaamista. Kun olet kaupassa, ajattele lyhyellä tähtäimellä äläkä osta enempää kuin mitä ehdit syödä ennen ruoan pilaantumista.

Säilytä​

Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta oikein varastoituna ruoka säilyy pidempään. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä alhaisempi säilytyslämpötila, sitä kauemmin ruoka säilyy. Tarkista pakkausselosteesta säilytysohjeet.

Suurinta osaa ruokatarvikkeista kannattaa säilyttää jääkaapissa, ja laittaa paikalleen niin pian kuin mahdollista. Älä jätä voita tai leikkeleitä seisomaan pöytään viikonloppujen pitkillä aamiaisilla. Parasta ennen -päiväystä lähestyvän ruoan voi helposti pakastaa, jolloin se säilyy pidempään.

Valmista​

Yksi tärkeimmistä vinkeistä ruokahävikin pienentämiseksi on hyvinkin yksinkertainen – kiinnitä huomiota sopivaan annoskokoon ja syö ylijäänyt ruoka pois. Suurin osa poisheitettävästä ruoasta on juuri ruoantähteitä. Ajattele tähteitä bonuksena!

Tämän päivän illallisen tähteistä voi tulla huomisen lounas, ylijääneet juustonkannikat ja kasvikset voi käyttää pizzan täytteenä ja tummuneista banaaneista tulee herkullinen banaanileipä.

Lisää vinkkejä ja tietoa löytyy Luonnonvarakeskuksesta