Puhtaasti paras sauna

Eipä taida olla mitään rentouttavampaa kuin oma sauna, josta voi kesäiltana pulahtaa järveen vilvoittelemaan tai hakea lämpöä talvisena pakkaspäivänä. Vieläkin nautinnollisempaa on istua puhtaassa saunassa, joka tuoksuu raikkaalle ja näyttää melkein kuin uudelta.

 

Saunominen on yksi suomalaisten suosituimmista rentoutumistavoista, niin kotona kuin mökilläkin. Poimi tästä vinkkejä saunan puhtaana- ja kunnossapitoon.

  • Sauna pysyy puhtaampana, kun peseydyt ennen löylyihin suuntaamista ja käytät laudeliinaa. Erityisesti mökkisaunaan lika saapuu usein jalkojen kautta, joten huuhtele ne huolella suihkussa tai huljuttele roskat pois vedessä saunan ovenpieleen sijoitetussa pesuvadissa.

  • Varmista hyvät löylyt! Tarkista saunakivien kunto vuosittain ja vaihda tarvittaessa. Samalla on hyvä tehdä kiukaalle muutenkin kuntotarkistus.

  • Harjaa säännöllisesti pöly ja irtolika pois lattialta, seinistä ja katosta.

  • Saunan pesuväli riippuu käyttökertojen määrästä, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että sauna on hyvä pestä kunnolla pari kertaa vuodessa, esimerkiksi ennen joulua ja juhannusta. 

  • Sauna kannattaa pestä kylmänä. Kastele puupinnat lämpimällä vedellä ja pese ne yleispuhdistusaineella, mäntysuovalla tai erityisesti saunan pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Harjaa puun syiden suuntaisesti. Jos lauteet ovat kiinteät, varmista, että siivousvälineesi mahtuu lauteiden väliinkin. Huuhtele ensin lämpimällä vedellä ja lopuksi kylmällä, jolloin puun huokoset sulkeutuvat. Pese, huuhtele ja kuivaa lattia. Muista myös puhdistaa lattiakaivo. Tuuleta sauna hyvin.

  • Pesun jälkeen sauna kannattaa laittaa toviksi päälle, jotta se kuivuu kunnolla. Sama pätee myös saunomisen jälkeen – älä sammuta saunaa heti, vaan anna sen kuivahtaa lämmössä.

  • Yhteensopivat saunasangot, pesuvadit, saunakauhat ja saunakiulut piristävät saunan ilmettä. Valitse tyylikäs kupari tai hopea, aina tyylikäs musta, valkoinen tai harmaa tai innostu pastellisävyistä. Kaikki valikoimamme sangot ja pesuvadit on valmistettu Suomessa.

Harmoniaa kuparin ja hopean sävyillä

Tutustu myös vihreään sankoon ja saman sarjan vihreään pesuvatiin. Näissä tuotteissa vanhat kalaverkot saavat uuden elämän.

Sanko on tehty vanhoista kalaverkoista ja sen kahva suomalaisten kotitalouksien kierrättämistä muovipakkauksista. Pesuvadin materiaalista 70 % tulee vanhoista kalaverkoista, 30 % on tavallista polypropeenia.

Vanhat kalaverkot ovat yksi suurimmista muovijätteen lähteistä valtamerissämme. Vanhoista kalaverkoista valmistetuilla tuotteilla on merkittävästi pienempi hiilijalanjälki verrattuna vastaaviin perinteisiin muovituotteisiin.

Lue lisää Orthexin vanhoista kalaverkoista valmistetuista tuotteista täällä.

Nautinnollisia saunahetkiä!