Vanhoista kalaverkoista valmistetut tuotteet

Kalaverkkojen uusi elämä! Tutustu vanhoista kalaverkoista talteenotetusta materiaalista valmistettuun tuotevalikoimaamme.

 

Yksi suurimmista muovijätteen lähteistä valtamerissämme ovat vanhat kalaverkot. Kaupallisessa kalastuksessa käytettäviä pyydyksiä heitetään vuosittain mereen yli 640 000 tonnia.* Vanhat kalaverkot muodostavat 10 % kaikista merten roskista (lähde: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö). Euroopan rannikoilta kerätystä muoviroskasta jopa 17 % on vanhoja kalaverkkoja. Tämä aiheuttaa laajoja vahinkoja merieläimille ja onkin erittäin tärkeää saada verkot kierrätettyä sen sijaan, että ne päätyvät meriin.

Vanhat kalaverkot kerätään ammattikalastajilta Skandinaviassa, muualla Pohjois-Euroopassa sekä Iso-Britanniassa. Materiaali lajitellaan, puhdistetaan, silputaan ja puristetaan uusiksi muovigranulaateiksi. Granulaatteja käytetään sitten tuotannossa uusiin tuotteisiin, jotka ovat kestäviä, vastuullisia ja joiden elinikä on vuosikausia, ellei vuosikymmeniä.

Kalaverkkojen uudelleen käyttämisessä raaka-aineeksi on monia etuja: se ehkäisee valtamerien saastumista, lisää kiertotaloutta ja vähentää jätteen määrää sekä pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Vanhoista kalaverkoista valmistetuilla tuotteilla on merkittävästi pienempi hiilijalanjälki verrattuna vastaaviin perinteisiin muovituotteisiin.

* Greenpeace: Ghost gear fishing report 2019

SmartStore™ Ocean säilytyslaatikkojen -tuotesarja on saanut inspiraationsa luonnosta ja ulkoilma-aktiviteeteista. Tuotteiden pääasiallinen raaka-aine on vanhat kalaverkot (70 %).

Laatikon kanteen on integroitu kahva, joka tekee kantamisesta ja kuljettamisesta helppoa.

Käytännöllisen sisäosan avulla saat järjestettyä pienemmät tarvikkeet, jolloin ne löytyvät helposti ja nopeasti, juuri silloin kun niitä tarvitaan.

SmartStore™ Ocean on täydellinen valinta retkeilyyn, piknikille, puutarhatöihin tai veneretkelle.

Orthexin tavoitteena on tuotteillaan tehdä käytännöllisestä kaunista ja jokapäiväisestä elämästä helpompaa. Vastuullisuus ympäristöstä on meille tärkeää ja pyrimme toiminnassamme aktiivisesti kestävään kehitykseen aina tuotannosta toimitusketjuun.

Vihreä Orthex-sanko on tehty vanhoista kalaverkoista ja sen kahva suomalaisten kotitalouksien kierrättämistä muovipakkauksista.

Sarjan pesuvadin sekä kauhan materiaalista 70 % tulee vanhoista kalaverkoista, 30 % on tavallista polypropeenia.

Vanhojen kalaverkkojen kierrätys ehkäisee niiden päätymistä muovijätteeksi meriin.