Poimi, pakasta ja nauti!

Kesä ja syksy ovat innokkaiden marjan- ja sienenpoimijoiden kulta-aikaa. Jos taas et ole innokas metsään menijä, paikallinen tori tai marketti käy vallan mainiosti. Ota kaikki ihanat maut ja vitamiinit talteen pakastimeesi.

 

Marjat

Voit pakastaa mustikat, puolukat ja karpalot ilman sokeria. Pehmeämmät marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat hyötyvät sokerista. Laita sokeria noin 0,5–1 dl per litra. Tällä tavoin maut, C-vitamiini ja rakenne säilyvät ja pysyvät parempina. Totta kai voit myös viipaloida, survoa tai hillota marjat tai tehdä niistä mehua!

Omenat, luumut ja kirsikat

Voit viipaloita tai raastaa omenat. Välttääksesi niiden tummumisen ripottele päälle vähän sokeria ja sitruunamehua. Luumut ja kirsikat pysyvät parempina sokeriliemessä, johon on lisätty vähän askorbiinihappoa.

Sienet

Vahverot, tatit, haperot ja muut miedot sienet kuumennetaan niiden omassa liemessä ennen pakastamista. Rouskut tulee keittää väljässä vedessä, huuhdella ja valuttaa. Herkkutatit voi pakastaa sellaisenaan. Sienestäjän paras apuväline on sieniveitsi!

Vihannekset 

Melkein kaikki vihannekset voi pakastaa. Muista kuitenkin, että suurin osa niistä tulee esikiehauttaa, jolloin rakenne ja maku pysyvät pakkasessa parempina. Raparperi, paprika ja purjo eivät vaadi kuumentamista – riittää kun vain pilkot ja pakastat.

Yrtit

Persilja, tilli ja monet muut yrtit voidaan pakastaa sellaisenaan.

Vinkkejä marjanpoimintaan


•    Poimi kuivalla säällä ja vain kypsiä marjoja.

•    Älä poimi tienvarsilta tai läheltä teollisuusalueita.

•    Käytä sankoa.

•    Jos käytät marjanpoimijaa, älä käytä voimaa ja varo seuraavan vuoden silmuja.

•    Varastoi marjat viileässä paikassa ja pakasta pakastusrasioissa niin pian kuin mahdollista.