klikkaa tästä
verkkokauppaan
Sijoittajat
Toivelista
  • Toivelistasi on tyhjä, selaa tuotteitamme ja lisää niitä listalle.

Kuluttajien kierrättämä uusiomuovi käyttöön Lohjan tehtaalla


Suomalaisessa muovinkierrätyksessä on otettu konkreettinen askel kohti kiertotaloutta. Lohjan tehtaalla alkoi kuluttajilta erilliskerätystä muovista valmistettujen tuotteiden tuotanto. Katso alta video jäätelöpurkin matkasta kukkaruukuksi!

Suomalaisten kotitalouksien kierrättämä muovi kiertää nyt eteenpäin uusina tuotteina. Tuotannostamme valmistuu tammikuusta 2017 alkaen 100 % kuluttajakierrätysmuovista valmistettuja kukkaruukkuja, saaveja, ämpäreitä ja säilytyslaatikoita.

Oikein käytettynä muovi on erinomainen raaka-aine. Se on kevyt ja monipuolinen. Hyvin suunniteltu muovituote kestää käyttöä ja katseita vuosikymmeniä. Vielä tämän jälkeenkin muovi voidaan murskata ja käyttää uudelleen, lopuksi energiana, linjaa toimitusjohtaja Alexander Rosenlew.

Muovipakkauksista raaka-aineeksi

 

Uutuustuotteisiin käytetty raaka-aine, CIRCO-uusiomuovi, jalostetaan Riihimäellä, Ekokemin Kiertotalouskylän Muovijalostamolla. Kiertotalouskylä on nostanut Ekokemin yhdeksi pohjoismaiseksi kiertotalouden edelläkävijäksi.

– Vuoden 2017 aikana uusiomuovi otetaan aluksi käyttöön kaikkiaan 20 tuotteen valmistuksessa. Tuotekehitystä on tehty ja tehdään edelleen tiiviisti yhdessä. Rosenlew kertoo.

Yhteinen tavoitteemme on käyttää rajallisia raaka-aineita mahdollisimman fiksusti koko niiden elinkaaren ajan, sanoo kierrätys- ja energialiiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa Ekokemiltä.

Tavoitteet korkealla

 Orthex ja Ekokem haluavat olla edelläkävijöitä viemässä pohjoismaista muoviteollisuutta kohti kiertotaloutta.

Kierrätetyillä ja biopohjaisilla tuotteilla on tärkeä rooli tulevaisuudessa. Tavoitteemme on, että vuonna 2020 kaikki Orthexin kukkaruukut ja parvekelaatikot on valmistettu kierrätysmuovista ja muissakin tuoteryhmissä kierrätysmuovin osuus on merkittävä. Vuonna 2015 käytimme tuotannossamme 706 tuhatta kiloa uusiomuovia, joka oli tuplasti enemmän kuin vuonna 2014, Rosenlew kertoo.  

Toiminnan ja tuotevalikoiman kehittämisessä keskiössä ovat kierrätysmateriaalit ja vastuullisuus, kestävyydestä ja laadusta tinkimättä, Rosenlew jatkaa.

Suomi kirii muita Pohjoismaita

 Muovinkierrätyksessä Ruotsi ja Norja kulkevat vielä toistaiseksi edellä. Suomessa asukasta kohden syntyneistä 10–15 kilosta muovipakkausjätettä kierrätettiin viime vuonna noin puoli kiloa. Tämän vuoden tavoite on yksi kilo.

– Toivomme, että suomalaiset kotitaloudet aktivoituisivat kierrättämään muovia. Ympäristön kannalta on parempi käyttää arvokas raaka-aine uudelleen, kuin hyödyntää se energiana, Saarimaa muistuttaa.

Orthexin kierrätysmuovisten uutuustuotteiden valmistus on alkanut, ja tuotteita on saatavana Orthexin omasta tehtaanmyymälästä Lohjalta. Syksyllä 2017 tuotteet ovat laajemmin kuluttajien saatavilla päivittäistavarakaupoissa.