klikkaa tästä
verkkokauppaan
Sijoittajat
Toivelista
  • Toivelistasi on tyhjä, selaa tuotteitamme ja lisää niitä listalle.

Kalaverkoista sangoksi!

Suomalaisten rakastamalla ämpärillä nyt merkittävästi pienempi hiilijalanjälki. Kotimaisen Orthex-sangon raaka-aineena on käytetty vanhoja, käytöstä poistettuja kalaverkkoja, jotka ovat yksi suurista merten muovijätteen lähteistä.

Orthex ja S-ryhmä lahjoittavat jokaisesta myydystä sangosta 0,25 € WWF:n työlle Itämeren suojelemiseksi.

Merten roskasta käyttötavaraksi

Vuonna 2016 kalaverkot olivat yksi suurimmista muovijätteen aiheuttajista valtamerissä. Vanhat kalaverkot muodostavat 10 % kaikista merten roskista (lähde: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö). Euroopan rannikoilta kerätystä muoviroskasta 17 % on vanhoja kalaverkkoja.  

Valtamerissä irrallaan kelluvat verkot tappavat merieläimiä. On tärkeää saada vanhat verkot kierrätettyä oikein jo ennen kuin ne päätyvät mereen.

Kalaverkkojen uudelleen käyttämisessä raaka-aineeksi on monia etuja: se ehkäisee valtamerien saastumista, lisää kiertotaloutta ja vähentää jätteen määrää sekä pienentää hiilidioksidipäästöjä. Verkkojen kuljettamisesta huolimatta materiaalin hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi perinteiseen muoviin verrattuna.

Jonottamisen arvoinen ämpäri kaupoissa pian

 
Uutuustuote on myynnissä Prismoissa ja Kodin Terroissa keväällä ja kesällä 2019.

 

Orthex ja S-ryhmä lahjoittavat jokaisesta myydystä sangosta 0,25 € WWF:n työlle Itämeren suojelemiseksi.

 

Lue lisää WWF:n työstä Itämeren hyväksi täältä.

Uutuusämpäri sekä ennaltaehkäisee merten roskaantumista että vähentää tuotteen hiilijalanjälkeä jopa noin 80 % verrattuna neitseellisestä raaka-aineesta valmistettuun tuotteeseen, Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew tiivistää kalaverkkosangon hyvät puolet.

Ämpäri otetaan mukaan onkireissulle, puutarhahommiin ja metsään. Sitä käytetään mökillä ja kotona, ulkona sekä sisällä. Vaikka kaikenkokoisilla ja -värisillä ämpäreillä on aina ollut erityinen paikka suomalaisten sydämissä, on hyvää tekevälle, aivan tavallisen näköiselle tummanvihreälle uutuussangolle vielä tilaa.

Ämpäreissä käytetty raaka-aine on peräisin Skandinavian, Britteinsaarten ja Pohjois-Euroopan satamista. Kalastajilta kerätään maksutta kalastusverkot ja -köydet, jotka muuten helposti heitettäisiin mereen tai jätettäisiin rannalle kierrätysmaksuja kaihdettaessa.

– Ottamalla käyttöön kalaverkoista tehdyn raaka-aineen ennaltaehkäisemme meriin päätyvää muoviroskaa. Samalla tuotteidemme hiilidioksidipäästöt ovat jopa 80 % pienempiä.

Orthex on edelläkävijä vastuullisten muovituotteiden valmistamisessa.

Käytämme tuotteissamme kuluttajilta kerätystä pakkausmuovista valmistettua kierrätysraaka-ainetta. Lisäksi meillä on biomuovipohjainen keittiötuotesarja, ja kaikki kukkaruukut ja parvekelaatikot tehdään kokonaan kierrätysmuovista. Vuoteen 2020 mennessä tavoitteena on, että 20 % tuotannosta on valmistettu kierrätys- tai biopohjaisista raaka-aineista, Rosenlew sanoo.